Covid Safe Ticket - FAQ

* Wat is het Covid Safe Ticket?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het Covid Safe Ticket geen apart document. Het Covid Safe Ticket is hetzelfde als het “EU Digital Covid Certificate”, dat velen ook al kennen om op reis te gaan.

Het Covid Safe Ticket is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot massa-evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

* Waar vind ik mijn Covid Safe Ticket?

Je vindt je Covid Safe Ticket:

 • via de website www.mijngezondheid.be. Aanmelden met Itsme, of met kaartlezer, eID en pincode. Je kan het dan afdrukken.
 • via de app op smartphone CovidSafeBE. Aanmelden met Itsme. Meer info op de site https://covidsafe.be.
 • een vaccinatiecertificaat kan je verder ook via de post verkrijgen. Bel daarvoor naar onderstaande telefoonnummers. Reken op een week tussen de telefonische aanvraag en de ontvangst per post.
  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Brussel: 02 214 19 19
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93

* Wanneer krijg je met je certificaat toegang tot ManiFiesta (en telt het dus als een geldig Covid Safe Ticket)?

 • je bent al minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 (dus ten laatste op 27 augustus je tweede (of enige in het geval van Johnson&Johnson) vaccin gekregen).
 • je bezit een herstelcertificaat (opgelet: maximaal 6 maanden oud) die aantoont dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve PCR-test (dus ná 18 maart 2021)
 • je bezit een negatief PCR-testcertificaat (opgelet: enkel geldig tot en met 2 dagen na testafname)
 • je bezit een negatief antigeen(snel)testcertificaat (opgelet: enkel geldig tot en met 1 dag na testafname)

Aan de ingang scannen we de QR-code van jouw certificaat in de CovidSafeBE app, of op papier.

Je moet aan de ingang ook je identiteitskaart tonen om fraude met certificaten te vermijden.

Wacht niet tot het laatste moment, maar installeer nu al de CovidSafeBE app, druk je certificaat af op www.mijngezondheid.be of bel voor jouw vaccinatiecertificaat via de post.
 
* Voel je je ziek of  moet je hoesten?

Kom niet naar ManiFiesta als je je ziek voelt, zelfs al ben je gevaccineerd. Safety first! Ook als je reeds volledig gevaccineerd bent kan je toch nog besmet raken met Corona.  
Word je ziek in de dagen vóór ManiFiesta? Neem contact op met je arts en laat je testen. Is jouw test negatief, dan ben je uiteraard welkom op ManiFiesta. Een PCR-test afgenomen omwille van symptomen die passen bij Covid-19 is altijd gratis.

* Corona is er nog steeds. Is het wel een goed idee om nu een groot festival zoals ManiFiesta te organiseren?

Wij horen dat sommige mensen twijfelen om te komen. Biedt het Covid Safe Ticket wel voldoende veiligheid?  Deze twijfels zijn absoluut logisch na anderhalf jaar waarin we onze sociale contacten beperkten, afstand hielden, en ons vaak zorgen maakten over onze eigen gezondheid, en de gezondheid van onze geliefden.

We zijn er alvast van overtuigd dat we ManiFiesta veilig kunnen laten verlopen. 

We volgen strikt de ons opgelegde protocollen. Momenteel gaan er al volop festivals door met het Covid Safe Ticket. We leren ook van hun ervaringen en zo nodig kunnen we onze werking op basis daarvan nog bijsturen.

Verder kunnen we ook beroep doen op de expertise van onze partner Geneeskunde voor het Volk. Zij zijn nauw betrokken bij de organisatie van ons festival.

Voel je je toch comfortabeler als je de social distance kan bewaren? Het festivalterrein aan de Wellingtonbaan is erg groot, en afstand houden zal mogelijk zijn voor wie dat wil. Je kan zelf ook de keuze maken om toch een mondmasker te dragen als je je hier veiliger bij voelt, en we voorzien de mogelijkheid om je handen te ontsmetten. Samen maken we er een corona-veilig feest van.

* Moeten ook kinderen een Covid Safe Ticket kunnen tonen?

Kinderen tot en met geboortejaar 2009 hebben geen Covid Safe Ticket nodig.

Vanaf geboortejaar 2008 is er wel een Covid Safe Ticket nodig, en moet je ook je identiteitskaart aan de ingang laten zien.

*Hoe bekom je het certificaat van een jongere tussen 12 en 18 jaar?

Kinderen ouder dan 12 jaar hebben meestal een eigen identiteitskaart met pincode. Zij kunnen hiermee zelf aanmelden op www.mijngezondheid.be en kunnen daar hun certificaat terug vinden.

 • Itsme kunnen jongeren niet zelf gebruiken, dat kan alleen voor meerderjarigen.
 • Je kan op mijngezondheid.be jouw minderjarige kinderen ook koppelen aan je eigen toegang.
  • als ouder meld je je aan met de eigen digitale sleutels (eID, Itsme, ...).
  • je kan in het volgende scherm kiezen om in naam van uzelf aan te melden (Burger) of om aan te melden in naam van uw kind.
  • Daarna zal u de test- of herstelcertificaten van uw minderjarige kinderen kunnen zien.
  • Vindt u uw kinderen niet via deze weg terug en beschikt uw kind niet over een kids-ID of e-ID met pincode? Contacteer dan uw gemeente.
 • Als ouder het certificaat van jouw kinderen in jouw CovidSafeBE app? Zie: https://covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragen 

* Hoe lang geeft een negatieve test toegang tot ManiFiesta?

Heb je geen vaccinatie- of herstelcertificaat? Dan is een test nodig.

Een negatieve sneltest geeft toegang tot het evenement op de dag van afname en 1 dag erna. Je hebt het resultaat van een sneltest al na 15 minuten. Let op: het kan tot 3u duren vooraleer een negatieve sneltest afgenomen bij een apotheek, beschikbaar is als negatief testcertificaat in de CovidSafeBE app of op www.mijngezondheid.be. Niet elke apotheek neemt sneltesten af en soms moet je een afspraak maken op voorhand. Informeer je dus goed.

Voorbeeld: een sneltest afgenomen op vrijdag geeft toegang tot ManiFiesta op zaterdag, maar niet meer op zondag.

Een negatieve PCR test geeft toegang tot het evenement op de dag van afname en 2 dagen erna. Reken wel op minstens 24u vooraleer jouw negatief testcertificaat beschikbaar is in de CovidSafeBE app of op www.mijngezondheid.be. Informeer je goed op voorhand in het testcentrum: zal het resultaat gekend zijn op het moment dat je aankomt in Oostende? Op https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#waar vind je waar jij je in je buurt kan laten testen. We vermoeden dat je sneller je resultaat zal hebben als je je laat testen in een labo of een ziekenhuis, omdat testen daar ter plaatse geanalyseerd worden en niet eerst getransporteerd moeten worden.

Voorbeeld: een PCR-test afgenomen op vrijdag geeft toegang tot ManiFiesta op zaterdag en zondag, op voorwaarde dat op zaterdag het testresultaat terug te vinden is in de app, of op www.mijngezondheid.be.

Let op: een negatieve zelftest geeft geen toegang tot ManiFiesta.

*Is een sneltest/zelftest die ik bij de apotheek koop voldoende als Covid Safe Ticket?

Nee. Een negatieve zelftest geeft geen toegang tot ManiFiesta.

Enkel een sneltest uitgevoerd door een medisch professional (een arts, een verpleegkundige, een apotheker) geeft een negatief testcertificaat, en is geldig als Covid Safe Ticket.

Voor een sneltest in een apotheek heeft de overheid een richtprijs van €26,72 vastgesteld. Er is echter geen vaste prijs, en sommige apotheken rekenen tot 35 euro en meer voor een sneltest. De sneltest wordt niet vergoed door het ziekenfonds. De apotheek moet de prijs van de sneltest duidelijk afficheren. 

Om ManiFiesta zo toegankelijk mogelijk te houden, zullen de sneltesten bij de ingang van ManiFiesta gratis zijn (en worden ze er uitgevoerd door verpleegkundigen en artsen). ManiFiesta zal alle kosten van deze sneltesten dragen. Het is zeer moeilijk te voorspellen hoe groot de vraag naar snelle tests zal zijn. Lange wachtrijen zijn dus zeker mogelijk. Hebt u geen vaccinatie- of herstelcertificaat en hebt u een test nodig? Om de toegang tot het terrein te vergemakkelijken, vragen wij iedereen zich indien mogelijk vooraf te laten testen, bij een apotheek of PCR-testcentrum in hun regio. 
 
Een PCR-test kan tot €55 kosten. Deze zomer heeft de regering 2 gratis PCR-tests beschikbaar gesteld voor mensen die niet (volledig) waren gevaccineerd. U moet een CTPC-code aanvragen via www.mijngezondheid.be. Vraag deze code niet te vroeg aan. Na 10 dagen vervalt deze code en bent u deze gratis test kwijt.

Belangrijke informatie: In Brussel zullen alle PCR-tests gratis zijn tot 15 september. https://www.ccc-ggc.brussels/nl/news/de-epidemiologische-situatie-vaccinatietoestand-het-brussels-hoofdstedelijk-gewest-1.

* Wat zijn de voorwaarden om de code voor een gratis PCR-test te ontvangen?

De code is beschikbaar voor de persoon die:

• zijn/haar hoofdverblijfplaats in België heeft volgens de gegevens in het Rijksregister,

• 6 jaar of ouder is,

• die nog niet uitgenodigd is of die minder dan 30 dagen geleden voor het eerst uitgenodigd is voor zijn/haar vaccinatie,

• alle doses van het vaccin nog niet heeft gekregen, dan mag de code voor een gratis PCR test gevraagd worden tot :

        ◦ AstraZeneca :

                  ▪ 84 dagen na 1e dosis (indien eerste dosis voor 25/05/21)

                  ▪ 70 dagen na 1e dosis (indien eerste dosis vanaf 25/05/21),

       ◦ Moderna of Pfizer :

                  ▪ 49 dagen na 1ste dosis,

       ◦ Johnson & Johnson :

                 ▪ 14 dagen na de enige dosis

Let op: na het aanvragen van de code, ongeacht of u de gratis PCR-test hebt gedaan of niet, zal de code niet geannuleerd worden en zal dus tellen als een ontvangen code voor een gratis PCR-test.

* Is het mogelijk om op ManiFiesta een sneltest te doen?

We voorzien de mogelijkheid om aan de ingang een sneltest te laten doen. Om het festival zo toegankelijk mogelijk te houden zullen deze sneltesten gratis zijn, en neemt ManiFiesta alle kosten op zich. Het is heel moeilijk te voorspellen hoeveel vraag er zal zijn naar sneltesten. Lange wachtrijen zijn dus zeker mogelijk. Heb je geen vaccinatie- of herstelcertificaat en heb je een test nodig? Voor een vlotte doorstroming naar het terrein vragen we dat iedereen zich zoveel mogelijk op voorhand laat testen via een apotheek of een PCR-testcentrum in de eigen buurt.

* Wat als mijn test aan de ingang positief blijkt te zijn?

Je kan ManiFiesta uiteraard niet bezoeken. We zullen zorgen voor een terugbetaling van je ManiFiesta-ticket indien je dat wenst.

Je positieve resultaat zal via Sciensano aan de contact tracing worden doorgegeven. Het transport naar huis moet bij voorkeur plaatsvinden alleen in een auto, of met maximum 1 andere persoon (als chauffeur). Hierbij moeten de personen in de auto een mondmasker dragen en moeten de ramen opengezet worden. Het gebruik van openbaar vervoer moet ten alle koste vermeden worden.

De persoon met een positieve test contacteert zijn behandelende arts, onder meer om te overleggen of een bevestiging van het resultaat met een PCR test nodig is niet.

Indien het gaat om een buitenlandse persoon moet deze de isolatie uitzitten op eigen kost in een hotel, vakantiewoning of bij vrienden. De persoon mag niet terug naar eigen land reizen tot minstens 10 dagen na de dag van testafname tenzij in overleg en met goedkeuring van de verantwoordelijke gezondheidsinspectie. Alleen grensbewoners (vanuit Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland) zullen naar huis kunnen terugkeren, zonder isolatie ter plaatse, indien de betrokkene op eigen gelegenheid kan reizen (geen openbaar vervoer). Eenmaal thuis gelden de regels van het land in kwestie.

Hoog-risicocontacten moeten in quarantaine. Dat betreft in elk geval de vrienden/familieleden waarmee de besmette persoon zich naar het festival heeft begeven (indien per auto: alle inzittende van dezelfde auto). Deze personen moeten het evenement ook verlaten en thuis in quarantaine gaan. Ook volledig gevaccineerde personen moeten in quarantaine in afwachting van het resultaat van een PCR-test. Voor de terugreis kunnen de hoog-risicocontacten wel samen reizen in één auto of via het openbaar vervoer met het dragen van een masker en strikte handhygiëne

* Hoeveel kost een sneltest? Hoeveel kost een PCR-test?

Voor een sneltest bij de apotheek heeft de overheid een richtprijs van 26,72€ vastgelegd. Er is echter geen vaste prijs, en sommige apotheken vragen tot 35€ en meer voor een sneltest. Er is geen terugbetaling voorzien voor een sneltest via de ziekteverzekerking. De apotheek moet de prijs voor een sneltest duidelijk afficheren.

Een PCR-test mag maximaal 55€ kosten. De overheid voorzag deze zomer 2 gratis PCR-testen voor wie niet (volledig) was gevaccineerd. Je moet hiervoor een CTPC-code aanvragen via www.mijngezondheid.be. Vraag deze code ook niet te vroeg aan. Na 10 dagen vervalt deze code, en ben je deze gratis test kwijt.

Belangrijke info: In Brussel zullen álle PCR-testen tot en met 15 september gratis zijn. https://www.ccc-ggc.brussels/nl/news/de-epidemiologische-situatie-vaccinatietoestand-het-brussels-hoofdstedelijk-gewest-1.

Om ManiFiesta zo toegankelijk mogelijk te houden zullen de sneltesten aan de ingang van ManiFiesta gratis zijn. ManiFiesta zal alle kosten op zich nemen. Het is heel moeilijk te voorspellen hoeveel vraag er zal zijn naar sneltesten. Lange wachtrijen zijn dus zeker mogelijk. Heb je geen vaccinatie- of herstelcertificaat en heb je een test nodig? Voor een vlotte doorstroming naar het terrein vragen we dat iedereen zich zoveel mogelijk op voorhand laat testen via een apotheek of een PCR-testcentrum in de eigen buurt.

* Hoe zit het met de bussen naar ManiFiesta?

Vooraleer je op de bus stapt zal jouw Covid Safe Ticket gescand worden. Zonder geldig Covid Safe Ticket kan je jammer genoeg niet mee op de bus. Zorg dus dat jouw Covid Safe Ticket in orde is, en dat je dus beschikt over een vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.

We plannen de komende weken callcenters vanuit de provinciale secretariaten en de praktijken van Geneeskunde voor het Volk. We gaan iedereen die met de bus mee gaat opbellen en we zullen mensen met vragen of moeilijkheden, helpen om hun Covid Safe Ticket in orde te krijgen.

Zie ook * Hoeveel kost een sneltest? Hoeveel kost een PCR-test? en * Hoe lang geeft een negatieve test toegang tot ManiFiesta?

* Ik ga op zaterdag met de bus mee en heb geen vaccinatie- of herstelcertificaat. Wat moet ik doen?

Voor wie op zaterdag met de bus meegaat, zullen we in de praktijken van Geneeskunde voor het Volk op vrijdag de mogelijkheid geven om een gratis sneltest te laten doen. 

Woon je ver van een praktijk van Geneeskunde voor het Volk? Dan kan je ofwel op donderdag een PCR-test laten doen bij jou in de buurt, ofwel op vrijdag een sneltest bij een apotheek in je buurt.

* Ik ga op zaterdag en zondag mee met de bus en heb geen vaccinatie- of herstelcertificaat. Wat moet ik doen?

Wie op zaterdag en zondag met de bus meegaat heeft verschillende opties:

 • Je kan op vrijdagochtend een PCR-test laten afnemen in een testcentrum in de buurt. Informeer je goed op voorhand in het testcentrum: zal het resultaat gekend zijn op het moment dat je op zaterdag met de bus vertrekt? Op https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#waar vind je waar jij je in je buurt kan laten testen. We vermoeden dat je sneller je resultaat zal hebben als je je laat testen in een labo of een ziekenhuis, omdat testen daar ter plaatse geanalyseerd worden en niet eerst getransporteerd moeten worden. Een negatieve PCR-test op vrijdag geeft toegang tot ManiFiesta op zaterdag en zondag.
 • Of je laat op vrijdag een sneltest doen (via een apotheek of gratis via een praktijk van Geneeskunde voor het Volk). Met een negatieve sneltest op vrijdag heb je toegang tot de bus op zaterdag, maar niet meer op zondag. Je kan dan op zaterdag aan de ingang van ManiFiesta gratis een tweede sneltest laten doen. Met dat negatieve testcertificaat kan je dan op zondag mee met de bus.
 • Derde alternatief: je laat op vrijdag zowel een sneltest als een PCR-test doen. Is het resultaat van de PCR-test op zaterdag nog niet gekend, dan kan je met het testcertificaat van de negatieve sneltest wel op de bus. Tegen zondagmorgen is het resultaat van de PCR-test er hoogstwaarschijnlijk wel, en kan je met dat testcertificaat op de bus stappen. Zo ben je zeker van toegang tot de bus

* Ik ga op zondag met de bus naar ManiFiesta en heb geen vaccinatie- of herstelcertificaat. Wat moet ik doen?

 • Je kan op vrijdag een PCR-test laten doen.
 • Of je laat op zaterdag een sneltest doen bij een apotheek bij jou in de buurt.
 • Omdat de artsen en verpleegkundigen van de praktijken ingeschakeld zijn voor vrijwilligerstaken op ManiFiesta zelf, is het jammer genoeg niet mogelijk om op zaterdag een sneltest te laten afnemen in een praktijk van Geneeskunde voor het Volk.

* Ik wil ook wel even naar het strand. Moet ik bij terugkeer aan de ingang opnieuw mijn Covid Safe Ticket en identiteitskaart laten zien?

Je moet maar 1 keer per dag jouw Covid Safe Ticket en identiteitskaart laten zien. Je krijgt dan behalve een ManiFiesta-armbandje ook een CovidSafe-armbandje voor die dag. Aan de ingang zal de volgende keer dan enkel gecontroleerd worden of je geldige armbandjes hebt.

* Is het Covid Safe Ticket alleen voldoende ?

Nee. Om fraude met certificaten te vermijden is het verplicht om met je identiteitskaart te bewijzen dat het certificaat van jou is. En je hebt natuurlijk ook een geldig ManiFiesta-ticket nodig.  

* ManiFiesta ziet zichzelf als solidair en divers. Past een systeem zoals het Covid Safe Ticket daar wel bij?

Sommigen zijn erg gekant tegen het Covid Safe Ticket en hebben het er moeilijk mee dat we het Covid Safe Ticket gebruiken in de organisatie van ManiFiesta. We wilden dit jaar echter heel graag dit Feest van de Solidariteit en de diversiteit opnieuw organiseren. En we wilden dat ook heel graag veilig doen. Na meer dan een jaar waarin samenkomen niet toegelaten was, is het meer dan nodig om terug collectief actie te voeren. We zijn als organisatie dan ook super content dat het opnieuw mogelijk is om samen te komen, samen te discussiëren en samen te feesten, zonder mondmasker en zonder afstand. En dus kiezen we voor het Covid Safe Ticket.

* Ik woon in België maar heb geen Belgisch rijksregisternummer. Hoe bekom ik mijn certificaat?

Ben je gevaccineerd? Dan werd er sowieso een BIS-nummer voor jou aangemaakt.

 • Met dat BIS-nummer kan u in een registratiekantoor uw digitale sleutels activeren. Deze digitale sleutels geven u toegang tot uw persoonlijk dossier op Mijngezondheid, waar u uw test- of herstelcertificaat kan terugvinden. https://dt.bosa.be/nl/identificatie_authenticatie_autorisatie/aanvraag_en_activatie_van_digitale_sleutels.
 • Uw vaccinatiecertificaat kan op uw vraag ook per post opgestuurd worden. Een telefonisch keuzemenu laat u toe deze bestelling automatisch te doen. U heeft er dus het BIS nummer voor nodig. Heeft u een BIS nummer zonder officiële woonplaats in België? Dan wordt het certificaat naar het opgegeven contactadres verzonden. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u tot 17u30 op weekdagen en van 10-17u30 in het weekend)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9u tot 17u op weekdagen)
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9u tot 19u van maandag tot zaterdag)

Ben je niet gevaccineerd? Dan kan je aan de ingang van ManiFiesta een gratis sneltest afleggen.

Liet je je elders testen, dan heb je de CTPC-code nodig die je automatisch per sms krijgt op het moment dat de test wordt afgenomen. (Soms vraagt men je om zélf de CTPC-code aan te maken vóór de test. Dat kan via www.mijngezondheid.be en klikken op “Een code voor een betalende PCR test aanvragen (niet-inwoner van België)”.)

Met deze CTPC-code kan je via de website www.mijngezondheid.be, een testcertificaat bekomen door te klikken op “Testresultaat en Certificaat via CTPC-code”. Dit druk je dan af en laat je zien aan de ingang.

Problemen om dit testcertificaat terug te vinden? Breng je CTPC-code mee naar de ingang en we helpen je daar zo nodig verder.

Goed om weten: Ook iedereen met een medische kaart van een OCMW heeft een BIS-nummer. Een BIS-nummer kan ook aangemaakt worden door een huisarts of door een vaccinatiecentrum. Er is geen verblijfsadres nodig om een BIS-nummer aan te maken.

*Ik woon niet in België, maar in een ander land van de Europese unie. Hoe bekom ik mijn certificaat?

Elk Europees coronacertificaat kan ingelezen worden aan de ingang van ManiFiesta.

Kom je uit een ander land, maar laat je je in België testen, dan heb je de CTPC-code nodig die je automatisch per sms krijgt op het moment dat de test wordt afgenomen. (Soms vraagt men je om zélf de CTPC-code aan te maken vóór de test. Dat kan via www.mijngezondheid.be en klikken op “Een code voor een betalende PCR test aanvragen (niet-inwoner van België)”.)

Met deze CTPC-code kan je via de website www.mijngezondheid.be, een testcertificaat bekomen door te klikken op “Testresultaat en Certificaat via CTPC-code”. Dit druk je dan af en laat je zien aan de ingang.

Problemen om dit testcertificaat terug te vinden? Breng je CTPC-code mee naar de ingang en we helpen je daar zo nodig verder.

*Wat als ik in de 10 dagen voor ManiFiesta besmet raak met corona of in quarantaine moet?

Als je in de 10 dagen voor ManiFiesta positief test (en dus in isolatie zit op het moment van het festival), zullen we je ticket terug betalen. We betalen ook terug wanneer je tijdens ManiFiesta in quarantaine zit na een hoog-risicocontact. Het spreekt voor zich dat je NIET naar ManiFiesta komt in deze gevallen.

Om een ​​terugbetaling van je festivalticket aan te vragen, stuur je een e-mail naar covidsafe@manifiesta.be. Let op: Deze e-mail moet naast jouw contactgegevens (achternaam + voornaam + telefoon + e-mail), ook jouw bankrekeningnummer, een duidelijke foto van de QR-code van je ticket, en een bewijs van de positieve PCR-test of een quarantaine-attest bevatten. Er wordt geen andere reden voor terugbetaling aanvaard.

Signalisering CST