Peter Mertens

Peter Mertens, geboren op 17 december 1967, is socioloog en auteur. Sinds 2008 is hij nationaal voorzitter van de PVDA. In mei 2019 werd hij verkozen in de kieskring Antwerpen voor het Federaal parlement samen met 11 andere volksvertegenwoordigers van de laatste nationale partij. Hij behaalde 46.802 voorkeursstemmen, wat hem voor de Kamer op de 12e plaats nationaal zette. 

Peter Mertens schreef in 2008 “Op Mensenmaat” en in 2011 de goed ontvangen bestseller "Hoe Durven Ze?". Die politieke ‘thriller’ leverde hem de Prijs Jaap Kruithof 2012 op. In december 2016 verscheen "Graailand". Over de graaicultuur, over het establishment, over de crisis. Maar ook over de New Kids in Town, over verzetscultuur, over herverdeling van rijkdom en arbeid en over de politiek van de hoop.

Tijdens de coronapandemie in 2020 schreef hij “Ze zijn ons vergeten”. Mertens ontwikkelt daarin de stelling dat "de werkende klasse het land recht houdt, niet de kletsende klasse." Hij noemt het virus een klassenvirus dat de bestaande ongelijkheden vergroot. Het boek voerde de top 10 non-fictie aan en werd vertaald in het Frans, Duits, Spaans en Engels.