Meer informatie over het evenement

De Nederlandse protestzangeres Sophie Straat (in 'het echte leven' Sophie Schwartz) groeide eind jaren 1990 op in de Pijp in Amsterdam en schrijft, samen met haar compagnon en partner Wieger, over maatschappelijke en sociale misstanden, gentrificatie, feminisme en politiegeweld.

Sophie Straat maakte - de pandemie ten spijt - een bliksemstart. Ze won een Edison voor haar debuut EP ’T is niet mijn Schuld, waarbij de jury haar “actualiteit en urgentie” prees. Ze opende voor Andre Hazes (jr.) in de Ziggo Dome, voor Donnie in AFAS Live, voor Willeke Alberti in het Olympisch Stadion en voor The Opposites in de Gashouder terwijl ze samen met Goldband hun gezamenlijke hit Tweede Kamer in drie uitverkochte AFAS’ en twee uitverkochte Lotto Arena’s (BE) speelde.

Haar levensliederen verzamelden inmiddels meer dan 7 miljoen streams en Sophie Straat speelde op festivals als Best Kept en Lowlands. Zo is ze binnen no-time de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers gebleken.

In maart 2023 kwam het debuutalbum Smartlap Is Niet Dood uit waarop de traditionele smartlap wordt aangevuld met modernere popmuziek. De singles in aanloop naar het album werden wederom genomineerd voor een Edison.

Het album kwam binnen op #1 in de Vinyl Top 33 en op #14 in de NL albumcharts. Er volgde een clubtour die grotendeels uitverkocht. Deze zomer staat Sophie Straat in België o.a. op Lokerse Feesten, Suikerrock dus op ManiFiesta! Zeker checken!