“De solidariteit met de Palestijnen is enorm toegenomen"

Omar Barghouti komt naar Manifiesta. Hij is medeoprichter van de Boycot-, Desinvesterings- en Sanctiebeweging (BDS) voor Palestijnse rechten, en van de Palestijnse campagne voor een academische en culturele boycot van Israël (PACBI).

Juliette Lising

 

Barghouti stond al op de affiche van vorige edities van ManiFiesta, maar omwille van een door Israel opgelegd reisverbod, moest hij telkens afhaken. Deze keer lijkt het wel te kunnen, het reisverbod is opgeheven. “Het is belangrijk voor mij om naar ManiFiesta te komen, om onze strijd te delen en in contact te komen met andere activisten. De Palestijnse bevrijding is deel van de wereldwijde progressieve strijd, die streeft naar een betere, meer rechtvaardige, vreedzame en waardige wereld voor iedereen, niet alleen voor de 1%.” 

 

Kunt u uitleggen wat BDS inhoudt ? 
Omar Barghouti : De BDS-beweging werd in 2005 gelanceerd door een brede Palestijnse coalitie. Ze is geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijd en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. We werken samen met progressieve partijen, vakbonden, vrouwen- en LGBTQI-groepen, academici, studentenverenigingen, kunstenaars en anderen. We willen druk uitoefenen op parlementen en regeringen om hun medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid en het kolonialisme te stoppen. 

 

Recent zagen we een felle repressie van de Israëlische staat tegen de Palestijnse beweging. Is er internationale steun voor de Palestijnse zaak ? 
Omar Barghouti : De solidariteit met de Palestijnen is op het internationale toneel echt enorm toegenomen. Van grote Indiase en Zuid-Afrikaanse vakbonden tot het Congres van de Verenigde Staten, de Black Lives Matterbeweging, Hollywood, sterren uit de muziek- en modewereld, prominente intellectuelen, academische verenigingen, … De solidariteit, ook de steun voor de BDS-campagne, is enorm. 

 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, veroordeelde de willekeurige aanvallen op Israël. Wat vindt u daarvan ? 
Omar Barghouti : We zijn niet verbaasd over de verklaringen van de voorzitter van de EU of van verschillende Europese staatshoofden. Ze zouden de woorden moeten lezen van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsleider en aartsbisschop Desmond Tutu: “Als je neutraal bent in situaties van onrecht, dan kies je de kant van de onderdrukker.” België en andere Europese staten zijn medeplichtig aan het Israëlisch kolonialisme en de apartheid. Door onvoorwaardelijk handel te voeren met het apartheidsregime (met bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden), door academische samenwerking (met name in onderzoek gelieerd aan bewapening), enz…

 

Verandert de perceptie van de situatie in Palestina door de loop der jaren ? 
Omar Barghouti : De BDS-campagne heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt. De publicatie van de VN-databank van bedrijven die illegaal actief zijn in Israëlische nederzettingen, heeft de staatsfondsen van Noorwegen en Nieuw-Zeeland ertoe gebracht te desinvesteren in Israëlische banken en bedrijven die erin opgenomen zijn. AXA, CAF, HP, G4S, Puma en andere medeplichtige bedrijven voelen de druk. Sommigen, zoals HP, zien zich genoodzaakt een deel van hun betrokkenheid bij het apartheidsregime op te geven. De Israëlische repressie toont hoe het regime faalt om de groei van de BDS beweging en haar impact op de strijd voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid in Palestina af te remmen.

 

Debat over de Israëlische bezetting op ManiFiesta.

Naast Omar Barghouti ontvangt het Feest van de Solidariteit Rania Khalek, een onafankelijke Libanese journaliste. Samen zullen ze het hebben over hoe de Israëlische apartheid eigenlijk als laboratorium fungeert voor wereldwijde onderdrukking. Militaristische en racistische ideologieën, bewakingssystemen, wapentechnologie...het wordt allemaal eerst gebruikt in Palestina, alvorens geëxporteerd te worden naar de rest van de wereld om andere volkeren te onderdrukken.