Met 13.000 mensen vieren we aan de Belgische kust het feest van de solidariteit

Kom naar ManiFiesta: met 13.000 mensen vieren we aan de Belgische kust het feest van de solidariteit 
In mei hebben de Belgische kiezers massaal aangegeven dat het anders moet en hebben ze het antisociale beleid van de traditionele partijen afgestraft. De Belgen hebben gekozen voor sociale en fiscale rechtvaardigheid, en ze hebben ook een grote golf van hoop op gang gebracht. Hoop op een samenleving die rechtvaardiger en meer solidair is. Voor die miljoenen mensen hebben we goed nieuws: een weekend lang kunnen ze in september aan de Belgische kust een voorsmaakje krijgen van de wereld die zij willen opbouwen. Welkom op ManiFiesta 2019!


Een strijdvaardig feest tegen het nationalisme 
Vorige maand waaide er een stevige, authentiek linkse wind door het land. Maar we mogen niet blind zijn voor de opmars van nationalistische en separatistische partijen zoals N-VA en Vlaams Belang. Zij hebben de sociale ongelijkheid nog verergerd en de roep naar regionalisme en nationalisme in ons land aangewakkerd. Overal in Europa zien we dat de traditionele partijen racisme zaaien om te voorkomen dat de werknemers hun woede richten op degenen die echt verantwoordelijk zijn voor de sociale crisis. 


ManiFiesta is een feestelijk en tegelijk politiek antwoord aan het adres van degenen die verdeeldheid willen zaaien … Het Feest van de Solidariteit werd voor het eerst georganiseerd in 2010, toen België in een grote politieke crisis verkeerde, en dit jaar vieren we de tiende editie. In een tijd waarin N-VA de Belgische kust gebruikt om de splitsing van België te promoten is het des te belangrijker dat ManiFiesta aan zee doorgaat. Onze kust is namelijk een symbool voor de eenheid van het land. Elk jaar komen Waalse, Brusselse en Vlaamse gezinnen naar onze beroemde Noordzee om zich te ontspannen en er samen mooie momenten te beleven. Voor ManiFiesta is dit dus de perfecte plek om met muziek en veel kleur de eenheid van het land in de verf te zetten.


Een cultuur van solidariteit en verscheidenheid
ManiFiesta is een feest van solidariteit, binnen de grenzen van ons land én daarbuiten. Twee dagen lang kunnen de 13.000 bezoekers een ontdekkingstocht maken door een waaier van heel diverse culturen en luisteren naar artiesten uit de hele wereld. Maar ook naar wetenschappers, vakbondsmensen, werknemers, auteurs en mensen uit het middenveld. Mensen die uit alle hoeken van de wereld komen, maar die allemaal één ding gemeen hebben: ze zetten zich in om een betere wereld op te bouwen, elke dag weer, via kunst, wetenschap en activisme. ManiFiesta is de plek om hen te ontmoeten en naar hun ervaringen te luisteren. Maar deze editie van ons festival is bijzonder omdat ze het begin inluidt van een nieuw, veelbelovend politiek jaar en je er een weekend lang energie en hoop kan komen tanken waarmee je weer een jaar verder kunt.