Skip to content

Radio ManiFiesta

Krijg je maar geen genoeg van ManiFiesta? Ontdek hier alle reportages vanop het feest van de solidariteit!

Namiddag babbeltje met Raoul Hedebouw

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw blikt terug op een mooi, warm en zonnig ManiFiesta weekend, en kijkt alvast ook hoopvol uit naar morgen.

Gelijkheid tussen man en vrouw: er is nog veel werk aan de winkel

Er is nog veel ongelijkheid in de wereld, zeker tussen mannen en vrouwen. Janneke Ronse legt ons uit waarom zij mee strijd in de vrouwenbeweging.

Ook Shakira is enthousiast over ManiFiesta

Op ManiFiesta spot je allerlei mensen, waaronder... Shakira! Oké, ze zingt misschien niet, maar ze heet wel écht Shakira.

Diepte-interview met Zuster Jeanne Devos & Julie Hendrickx

Zuster Jeanne Devos is een internationaal geprezen missiezuster, die zich al meer dan 60 jaar inzet voor mensen- en vrouwenrechten. In India richtte ze een vakbond op voor dienstmeisjes en ook internationaal haalde ze huisarbeid uit de slavernij. Hoewel haar vuur zeker nog niet is gedoofd, heeft ze ook haar nicht, Julie Hendrickx aangestoken. Een gesprek over engagement dat wordt doorgegeven van generatie op generatie.

Yasmina, reporter ter plaatse maakt kennis met bezoekers van ManiFiesta

Sfeeropnames op Manifiesta door reporter ter plaatse Yasmina Kasmi.

Tussen zee en strand

Vriendschap zonder grenzen (Riet DHondt) organiseert tijdens Manifiesta op het strand van Oostende een herdenkingsactie voor de duizenden vluchtelingen die verdronken in de Noordzee en Middellandse zee. De minuut stilte was naast respect en herdenking ook een teken van verzet. “Vluchteling ben je niet van geboorte, het maatschappelijk systeem maakt je tot vluchteling”! De papieren bloemen en vliegers staan symbool voor verzet en hoop. We horen sympathiserende actievoerder Johan en Riet van Vriendschap Zonder Grenzen bij reporter Paul Schrijver.

Over Melinda FM: Dirk Smeets, Paul Schrijvers

Heb je die enorme opblaaskoptelefoon op die oranje container al gezien? 🎧Ontdek wie er achter Melinda FM schuilt! Tjhoi Ng Sauw stelt je voor aan het go-to radiostation aan de Belgische kust.

In gesprek met Veerle Dejaeghere

Veerle Dejaeghere deelde haar ervaringen over solidariteit en gendergelijkheid in de sport met Dirk Smeets van Melinda FM. Benieuwd naar haar inzichten?

In gesprek met Johan Musseeuw

De leeuw van Vlaanderen, Johan Musseeuw, gaat in gesprek met Dirk Smeets van Melinda FM over solidariteit in de sport.

Toespraak van Raoul Hedebouw voor het nieuwe politieke jaar

Heb je het centraal moment op ManiFiesta gemist? Herbeluister de toespraak van PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw! Hij roept op voor 0% btw op essentiële voeding, kaart de winsten van voedingsgiganten aan en wil multinationals belasten voor financiering.

Jeremy Corbyn op ManiFiesta

Jeremy Corbyn leidde de Britse Labourpartij en was oppositieleider het Britse lagerhuis van 2015 tot 2020. Voordat hij parlementslid werd, werkte hij voor de vakbond National Union of Public Employees (nu Unison) en geniet nog steeds de steun van veel vakbonden. Al jaren zet Corbyn zich in voor het terugwinnen van democratische rechten, zoals staken en protesteren, die door Thatcher en Blair zijn beperkt.

De grote strijd van Chris Smalls

"I've Got your back" is de heldere boodschap van Chris Smalls. Als Amerikaanse vakbondsman staat hij vooral bekend om zijn leiderschap binnen de Amazon-werknemersorganisatie in Staten Island, New York. Sinds 2021 is hij voorzitter en oprichter van de Amazon Labor Union (ALU).

Thierry Bodson

Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV en opgegroeid in een syndicalistisch gezin in Jupille, begon zijn reis bij het ABVV in 1992 en groeide uit tot een invloedrijke stem. Als toegewijde vakbondsleider en anti-fascistische militant zet hij zich ook in voor daklozen, mensen zonder papieren en jonge werkzoekenden. Hoor zijn krachtige boodschap voor de federale regering op ManiFiesta.

Fatiha Dahmani

Fatiha Dahmani is organizer bij ACV Puls. Beluister hier opnieuw haar vlammende speech tijdens het Centraal moment op ManiFiesta, waarin ze het onder andere heeft over sociale verkiezingen, de aanvallen van de regering op de vakbonden, koopkracht en de opvang van vluchtelingen.

Eerbetoon aan Chili 🇨🇱

Op ManiFiesta herdenken we de 50e verjaardag van de staatsgreep tegen Salvador Allende's regering in Chili. Laat je meevoeren door de krachtige a capella klanken van Windborne's vier stemmen, die 'El Pueblo Unido’ zingen. 🇨🇱

Redfox on stage

Ken je Redfox al, de jongerenbeweging van de PVDA? Neen? Amina en Kardem stellen het met veel plezier en enthousiasme aan je voor!

De Internationale

Nele Van Parys zingt de internationale op het hoofdpodium van ManiFiesta

Bas van Weegberg over de teloorgang van het werkplezier en het belang van een groene economie

Staf Henderickx interviewt Bas van Weegberg (1996), lid van het dagelijks bestuur van FNV, de grootste vakbond van Nederland. Eerder was Bas voorzitter van FNV Young & United. Hij werkt aan een sterke publieke sector, een groene economie met goede banen en een inclusieve arbeidsmarkt. De overheid is de grootste werkgever in Nederland, maar de salarissen blijven achter en verstikkende regels smoren zowel de kwaliteit als het werkplezier.

Pepijn Verheyenen en zijn innovatieve visie op tuin- en landschapsarchitectuur

Staf Henderickx gaat in gesprek met Pepijn Verheyen wiens werk grotendeels beïnvloed wordt door zijn interesse voor de wiskunde, natuur, kunst, bewegingsleer, vormactieve sculpturen en Oosterse filosofie.
Als kleuter kroonde hij zichzelf tot de koning van de cijfers. Als kleine jongen, bij de scouts, en in de grote tuin van zijn grootouders, leefde hij helemaal op. Zijn passie voor de natuur dreef hem als jonge adolescent verscheidene malen, alleen op tocht, het bos in. Tijdens zo’n eenzame trektocht van enkele dagen door de bossen, ver van alle mensen, besefte hij dat werken met planten, mensen, dieren en natuurlijke materialen zijn toekomstige ‘droomjob’ zou zijn.
Pepijn werd één van de eerste tuin- en landschapsarchitecten die in samenwerking met een master in de psychologie een nieuwe werkwijze en visie ontwikkelde op het gebied van tuin- landschapsarchitectuur en ontwerp.

Aiaiai, AI op ManiFiesta?

Artificiële intelligentie, we horen er steeds vaker over. Maar wat is dat nu precies? Moeten we er bang voor zijn? Wat kunnen we er mee bereiken? Onze reporter Yasmina zocht het voor je uit op ManiFiesta!

Over orde, wanorde en dekolonisering, een gesprek met Koen Bogaert

Jan Reyniers interviewt Koen Bogaert die als docent verbonden is aan de vakgroep Conflicten Ontwikkelingsstudies, Universiteit Gent waar hij onderzoek doet naar de verbanden tussen globalisering, verstedelijking, sociale ongelijkheid en sociaal protest, meer specifiek in Noord-Afrika.
Dit jaar verscheen van hem "In het spoor van Fanon. Orde, wanorde en dekolonisering” (EPO, 2023). Het boek neemt je mee in een geschiedenis die honderden jaren overspant, van de Haïtiaanse Revolutie tot de hedendaagse heropflakkering van het mondiale protest. Dekolonisering is in de eerste plaats een sociale en intellectuele strijd, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving.

Ruth Lasters over de kunst en kracht van het schrijven en het onrecht in ons onderwijssysteem

Jan Reyniers gaat in gesprek met de Antwerpse ex-stadsdichteres over poëzie op het snijpunt tussen het persoonlijke en het politieke, tussen intimiteit en engagement maar ook over directe, leesbare poëzie met een maatschappelijk kritische inslag waarin altijd de menselijke waardigheid voorop staat.

In Gesprek met Warre Borgmans

Dirk Smeets gaat in gesprek met de Vlaamse acteur, en literaire duizendpoot Warre Borgmans

In gesprek met Bekvegter

Wanneer iemand hem vraagt naar een biografie, is de eerste reactie van Bekvegter (echte naam Martijn Nelen) dat hij daar eigenlijk niet van houdt. Want vaak draait zo’n bio uit op een opsomming van behaalde poëzieprijzen. En daar gaat het niet om. Het gaat om de inhoud. Daarom probeert hij teksten te schrijven over relevante onderwerpen zoals politiek, sociale ongelijkheid, racisme, kortom over de uitwassen van onze gezellige samenleving.

Wie zijn de vrijwilligers van ManiFiesta?

ManiFiesta zonder vrijwilligers, dat is zoals een café zonder bier.
Maar wie zijn die mensen in hun roze t-shirt nu? Reporter Yasmina ging op ze af en vroeg het ze zelf.

Radiospot Delfine Persoon

🥊 *Pets* Delfine Persoon, onze Belgische wereldkampioen boksen, komt naar ManiFiesta! En nee, ze komt niet om ons een pandoering te geven. Ze deelt haar inspirerende verhaal over haar carrière. Mis dit niet!

Radiospot Bekvegter

Laat je niet afschrikken door zijn naam, want Bekvegter is in het echte leven best een lieve jonge (van horen zeggen). Met een scherpe tong weet hij politiek, sociale ongelijkheid en racisme aan te kaarten in slam poetry.

Radiospot Sophie Straat

De onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers, Sophie Straat, komt naar ManiFiesta! jij toch ook?

Radiospot Axelle Red

Laat je in vuur en vlam zetten op ManiFiesta met het geweldige optreden van Axelle Red! 🔥Geniet van de betoverende muziek en laat de verfrissende Oostendse zeebries je daarna weer heerlijk afkoelen.

Radiospot Johan Musseeuw

Sport verbindt, maar op ManiFiesta misschien dat tikkeltje meer! Kom op 9 & 10 september naar Oostende en laat je inspireren door het unieke verhaal en de indrukwekkende sportcarrière van De Leeuw Van Vlaanderen, Johan Museeuw!