Skip to content

Christian ‘Chris’ Smalls is een Amerikaanse vakbondsman die je vooral kent door zijn rol in het leiden van de Amazon-werknemersorganisatie in Staten Island, New York. Hij is de voorzitter en oprichter van de Amazon Labor Union (ALU) sinds 2021. Even zag het ernaar uit dat hij ooit als rapper op ons podium zou staan, hij toerde zelfs kort met Meek Mill, maar kwam uiteindelijk in de dienstensector terecht om beter voor zijn kinderen te kunnen zorgen. In 2015 ging hij bij Amazon als orderpicker aan de slag.

In 2020 organiseerde Smalls een walkout om te protesteren tegen een gebrek aan goede veiligheidsprotocollen rond COVID-19 in het magazijn van Staten Island, JFK8, waar hij werkte. Hij werd dezelfde dag nog ontslagen omdat hij, ironisch genoeg, volgens Amazon het beleid op vlak van social distancing had geschonden tijdens een verplichte, betaalde quarantaine.

Smalls en de staat New York klaagden Amazon aan wegens onrechtmatige beëindiging en na zijn ontslag richtte Smalls een arbeidersactivistische groep op, The Congress of Essential Workers. Die steunde later de vorming van de ALU op 20 april 2021.

Chris Smalls werd uitgeroepen tot een van Times meest invloedrijke mensen van 2022. In datzelfde jaar noemde Joe Biden hem “my kind of trouble”. En omdat hij ook ‘our kind of trouble’ is, kan je hem horen spreken op ManiFiesta!