TiiwTiiw, koning van de rai, speelt op ManiFiesta

Met video's die op Youtube meer dan een miljard keer zijn bekeken, is Iliass Barni, bekend als TiiwTiiw, erin geslaagd om de harten van het publiek te veroveren. In 2020 bracht deze Brusselse muzikant zijn eerste soloalbum uit: Khosé. Dit jaar is hij een van de headliners van ManiFiesta.

Livia Lumia

"TiiwTiiw is een bijnaam die ik kreeg toen ik jong was," legt de in 1992 geboren Brusselaar uit. "Het betekent 'duiveltje'. Ik had te veel energie, ik wist er geen raad mee." De muzikant is bovendien duivels gepassioneerd: al van zeer jonge leeftijd is hij met muziek bezig en op zijn twaalfde richt hij onder de naam Dakka TiiwTiiw zijn eigen dakka marrakchiagroep op (volksmuziek uit de Marokkaanse stad Marrakech). Hij treedt op bij bruiloften en andere privé-evenementen.
Een paar jaar later waagt hij zich aan comedy in zijn eigen onemanshow. Op 16-jarige leeftijd slaagt hij erin een zaal met 900 mensen te vullen. Daarna keert hij terug naar zijn eerste liefde, de muziek. Hij ontwikkelt op eigen houtje zijn muzikale gehoor en leert verschillende instrumenten bespelen, waarbij hij een bijzondere voorliefde ontwikkelt voor de piano.

 

Een "private joke"... met miljoenen views!

In 2020 brengt hij Khosé uit. Zijn eerste soloalbum is ondergedompeld in de wereld van de rai met latin-accenten. De eerste single, Folle de Lui, uitgebracht op 21 juni 2020, werd geproduceerd in samenwerking met de Franse rapper Lacrim. Het nummer is al bijna 20 miljoen keer bekeken.
Khosé verwijst naar de naam “José”, een denkbeeldig personage. "Het verhaal begon tijdens een reis naar Thailand met mijn vrienden. Een van hen gebruikte deze term vaak als verwijzing naar de anderen. Vervolgens klopte ik elke ochtend op elke kamerdeur en riep: 'Khosé, de Colombianen vallen ons aan!' Mijn fans volgden het avontuur op Instagram en Snapchat." Een anekdote die verwerkt is in de videoclip van Folle de Lui, als knipoog naar zijn vrienden: in de eerste seconden van de clip klopt hij op de deur van Lacrim en schreeuwt: "Khosé! De Colombianen vallen ons aan!"

 

“Ik hou van België”

TiiwTiiw is bekend in heel Noord-Afrika, Frankrijk, België en zelfs Canada. De Belgisch-Marokkaanse muzikant is trots op zijn afkomst: "Hier ben ik volwassen geworden. We zijn allemaal verschillend en dat zullen we altijd blijven. Maar ik wou dat we zoals de spaken van een fietswiel waren: dat we allemaal dezelfde insteek hebben!" Dat komt goed uit: in september 2021 speelt TiiwTiiw op ManiFiesta, waar de eenheid van België door duizenden festivalgangers uit het hele land zal worden uitgedragen.

TiiwTiiw speelt op zaterdagavond 11 september op de Main Stage.