Naar de pagina inbound

Bekvegter

Wanneer iemand hem vraagt naar een biografie, is de eerste reactie van Bekvegter (echte naam Martijn Nelen) dat hij daar eigenlijk niet van houdt. Want vaak draait zo’n bio uit op een opsomming van behaalde poëzieprijzen. En daar gaat het niet om. Het gaat om de inhoud. Daarom probeert hij teksten te schrijven over relevante onderwerpen zoals politiek, sociale ongelijkheid, racisme, kortom over de uitwassen van onze gezellige samenleving.

Hij heeft niks met klassieke poëzie, voegt hij er nog aan toe, maar hij is wel sterk beïnvloed door de Franse rap waarin hij zich al 20 jaar verdiept.

Toen hij in 2012 slam poetry leerde kennen, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Slam bleek het ideale medium om de liefde voor taal te combineren met de dorst naar poëtisch gekaderde straatwijsheden en de honger naar geëngageerde thematiek. “Bovendien liet het mij toe om ongeremd in het openbaar mijn cynisme te spuien”, klinkt het.

Bekvegter: “Ik slam niet om mijn naam op affiches te zien prijken, ik slam om mensen iets te vertellen. Over vergeten geschiedenis en onbezongen helden. Over ergernis en tristesse. Ik voer de luisteraar militante teksten op een bedje van woordspelingen en metaforen.”

Foto: Ali Selvi

Naar bovenkant van de pagina