Naar de pagina inboundToon menu

Bekvegter

Wanneer iemand hem vraagt naar een biografie, is de eerste reactie van Bekvegter (echte naam Martijn Nelen) dat hij daar eigenlijk niet van houdt. Want vaak draait zo’n bio uit op een opsomming van behaalde poëzieprijzen. En daar gaat het niet om. Het gaat om de inhoud. Daarom probeert hij teksten te schrijven over relevante onderwerpen zoals politiek, sociale ongelijkheid, racisme en over andere uitwassen van onze 'gezellige' samenleving.

Bekvegter heeft niks met klassieke poëzie, maar is wel sterk beïnvloed door de Franse rap waarin hij zich al 20 jaar verdiept. En toen hij in 2012 slam poetry leerde kennen, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Slam bleek het ideale medium om zijn liefde voor taal te combineren met zijn dorst naar poëtisch gekaderde straatwijsheden en zijn honger naar geëngageerde thematiek. Dat hij daarbij ongeremd in het openbaar zijn cynisme kan spuien, is ook mooi meegenomen.

Bekvegter: “Ik slam niet om mijn naam op affiches te zien prijken, ik slam om mensen iets te vertellen. Over vergeten geschiedenis en onbezongen helden. Over ergernis en tristesse. Ik voer de luisteraar militante teksten op een bedje van woordspelingen en metaforen.”

Heb je hem vorig jaar gemist op ManiFiesta? Dan is dit je herkansing!

Foto: Ali Selvi

  • ACEG Wellington Hippodroom – Oostende
Naar bovenkant van de pagina