Naar de pagina inboundToon menu

Shawn Fain

Shawn Fain is voorzitter van de Amerikaanse automobielvakbond UAW. De United Auto Workers is een van de grootste vakbonden van Noord-Amerika en organiseert ook leden in fabrieken van landbouwmachines en lucht- en ruimtevaart.

Shawn Fain werd tot voorzitter verkozen in maart 2023 op basis van een strijdbaar programma. Hij stuurde onmiddellijk forse looneisen naar de drie grote Amerikaanse autobouwers Ford, General Motors en Stellantis. Die namen de vakbondseisen niet serieus. Tot de ene na de andere autofabriek in staking ging. Na 6 weken staking plooiden de directies. De UAW haalde loonverhogingen binnen van 33 tot 165 procent. Een recent gesloten fabriek zal ook heropend worden en 1200 arbeiders werk bieden. Arbeiders die nog geen lid zijn van de UAW, zoals in de Tesla- en Toyota-fabrieken, willen zich nu ook organiseren. Strijd loont!

De UAW en Shawn Fain werden op slag wereldberoemd. Op ManiFiesta komt Shawn Fain de moeilijke strijd en alles wat daarmee samenging uitleggen, en de impact van de overwinning op de hele werkende klasse.

  • ACEG Wellington Hippodroom – Oostende
Naar bovenkant van de pagina